SPIS TREŚCI:
1. Glutation – podstawowe wiadomości
2. Dlaczego glutation jest nam niezbędny?
3. W jakich produktach spożywczych występuje glutation?
4. Co wpływa na zawartość glutationu w organizmie?
5. Glutation podawany doustnie – kiedy i dlaczego?
1. Glutation – podstawowe wiadomości
Glutation jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. W sposób naturalny występuje on w organizmie każdego z nas – to biała, krystaliczna substancja. Jeżeli spojrzeć na nią od strony budowy chemicznej, to można powiedzieć, że jest to białko składające się z trzech reszt aminokwasowych, m.in. kwasu glutaminowego.
Glutation został opisany już w 1888 r., ale dopiero ponad 30 lat później odkryta substancja otrzymała nazwę, pod którą jest znana do dnia dzisiejszego.
2. Dlaczego glutation jest nam niezbędny?
Glutation bierze udział w wielu procesach zachodzących w organizmie. Dzięki szczegółowym badaniom dziś wiadomo, że jest on niezbędny m.in. przy:
- transporcie aminokwasów;
- usuwaniu wolnych rodników (przy wsparciu m.in. witaminy C i witaminy E);
- syntezie białka.
Utrzymanie optymalnego poziomu glutationu w organizmie jest istotne m.in., dlatego że:
- ma on wpływ na aktywność hormonu wzrostu;
- przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej;
- ma wpływ na nasze samopoczucie – dzięki niemu objawy zmęczenia nie są dla nas tak bardzo uciążliwe;
- obniża poziom kwasu mlekowego;
- bierze udział w produkcji limfocytów, które usuwają z organizmu m.in. groźne wirusy i bakterie.
Skoro wiesz już, dlaczego glutation jest ci niezbędny, to musisz też wiedzieć, co powoduje obniżenie i podwyższenie jego poziomu w organizmie.
3. W jakich produktach spożywczych występuje glutation?
Glutation to substancja występująca w wielu produktach spożywczych. Dzięki temu nie musisz kontrolować ilości jego spożycia. W jakich produktach znajdziesz glutation?
Cennym źródłem glutationu są warzywa:
- szparagi;
- brukselka;
- kapusta;
- kalafior;
- czosnek;
- pomidory;
- ziemniaki.
Glutationu nie brakuje również w zbożach i roślinach strączkowych. Mowa o:
- chlebie (upieczonym z mąki pszennej);
- ryżu;
- fasoli (zarówno pasteryzowanej, świeżej, jak i puszkowanej).
Jeżeli regularnie sięgasz po świeże soki, to powinieneś wiedzieć, że glutationu dostarczysz do organizmu, pijąc np. sok pomarańczowy lub jabłkowy.
4. Co wpływa na zawartość glutationu w organizmie?
Doustnie glutation jest podawany przez specjalistów tylko niekiedy – wówczas gdy u pacjenta jest zdiagnozowana jedna z poważnych chorób. Jako osoba zdrowa i dbająca o swoją kondycję, o prawidłowy poziom tej substancji możesz zadbać, sięgając po wyżej wymienione produkty spożywcze.
Na poziom glutationu w organizmie wpływa – poza sposobem odżywiania – również:
- stres;
- zanieczyszczone powietrze;
- aktywność fizyczna.
Przykładowo nieprawidłowy sposób odżywiania powoduje, że poziom glutationu w organizmie obniża się. Wówczas też w organizmie dochodzi do rozwoju stanu chorobowego.
Aby podnieść poziom glutationu we krwi, konieczne jest wyeliminowanie stresu. Niezbędne jest też opracowanie i wdrożenie dobrze zbilansowanej diety. Znaczenie ma również aktywność fizyczna – podczas biegania poziom glutationu w organizmie rośnie.
5. Glutation podawany doustnie – kiedy i dlaczego?
Wciąż trwają badania dotyczące tego, czy poziom glutationu w organizmie ma wpływ na leczenie groźnych chorób, np. jaskry, raka, Alzheimera czy miażdżycy. Niektórzy lekarze zalecają swoim pacjentom doustne przyjmowanie tej substancji. Dziś jednak trudno powiedzieć, czy jej podawanie rzeczywiście pomaga w leczeniu takich jednostek chorobowych.
Jeżeli chodzi o doustne podawanie glutationu, to najczęściej taka suplementacja ma miejsce wraz z witaminami, które ułatwiają jego wchłanianie do organizmu. Mowa przede wszystkim o witaminach: C, E i B12.
Komentarze
Czemu nie spomniano o tym jak zwiekszyc produkcje glutationu w organizmie? Jakich substancji trzeba dosyarczyc zeby organizm sam zaczal ja syntetyzowac na wysokim poziomie? Z pozywienia wchlania sie tylko w 20%.